Hírek

Még 10 kérdés és válasz a csokról

Bár kedden már elkészült az új csok hivatalos összefoglalója is, sok olyan apró részlet van, ami nem hámozható ki könnyen a rendeletből. Múlt héten már mi is összegyűjtöttünk tíz kérdést és választ a csokról, de továbbra is rengeteg felvetés érkezik olvasóinktól, most a Portfolio.hu újabb tíz kérdésre szedte össze válaszokat.

1. Igényelheti-e ugyanarra az újnak számító, 2008. január 1-je után használatba vett lakásra egy háromgyermekes pár a 10 millió forintos csok és a már igénybe vetett csok összegének a különbözetét?

Nem. A csok különbözeti összegként akkor vehető igénybe, ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és meglévő gyermekeik után már igényeltek korábbi vissza nem térítendő állami támogatást.

2. Folyamatban lévő építkezésre már felvettek csokot. Igényelhető-e az új csok ugyanerre a folyamatban lévő építkezésre, ha igen, meddig?

Nem. A korábban befogadott csok kérelmek a 2016.01.01. előtt hatályos jogszabály alapján kerülnek elbírálásra. Ha az új csokot szeretné igényelni, ahhoz vissza kell mondania a meglévőt és az újat igényelnie (új kérelem, új bírálat, új szerződés). De, ha már részfolyósítva is van a csok, akkor ez sem járható út, marad a régi támogatás.

3. A 10 milliós támogatást kivéve nem vehető fel az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után már vettek igénybe csokot. Igényelhető-e viszont az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után (már nem élő szabályok szerint) korábbi szocpolt vettek fel?

Ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és megvalósítják a három vagy többgyermekes családot, igényelhetik az új csokot. Például az igénylőknek van egy eltartott gyermekük, aki után már igényeltek vissza nem térítendő támogatást és vállalnak még két gyermeket, akkor ők a 10 millió forint és a korábbi támogatás összegének különbözetét kaphatják.

4. A szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig, kivéve a 10 milliós csokot), és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a csok. Tényleg nem vonatkozik ez a szabály az egyenesági rokonnak történő ajándékozásra? Ajándékozással megúszható a meglévő lakás eladása a csok másik lakáshoz történő igénybevételhez?

Az ajándékozásra vonatkozóan nincs jogszabályi szankció.

5. Mekkora támogatás vehető igénybe, ha új (nem tervezett) gyermek születik a csok igénybe vétele után?

Az egyik szabály szerint a később született gyermekek után gyermekenként 400 ezer forint vehető igénybe, a másik szabály szerint viszont akkora összeg vehető fel, hogy a már felvett csok összegét ki kell vonni a támogatási összegből. Melyik szabály mikor érvényesül? Alapesetben a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan igényelhető támogatás, 400 ezer forint mértékben. Kivétel ez alól, ha az új 10 millió forintos csok került már igénylésre, ekkor utólagos támogatás nem igényelhető. Bővítés esetén pedig az a korlát, hogy az utólagos támogatás összegével sem haladhatja meg a támogatás teljes összege a számlákkal igazolt költségvetés 50 százalékát.

6. Elvált, különélő szülők gyermeke félig édesapjánál, félig édesanyjánál tartózkodik. Melyik szülő igényelheti a gyermek után a csokot?

Az a szülő igényelhet csokot a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Ha közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.

7. Figyelembe vehető-e az új csok igénybevétele során bekerülési költségként a telek ára, illetve a telken korábban álló építmény elbontásának a költsége?

A bekerülési költség csak az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségeket tartalmazhatja.

8. Igénybe vehető-e a csok A) új emeleti teraszra, B) a lakhatóságot biztosító tetőcserére, C) az új lakóegység fűthetőségét biztosító kazáncserére?

Egyikre sem. Az A) eset nem meríti ki a bővítés fogalmát, a másik két eset pedig korszerűsítés, ami a családi otthonteremtésre vonatkozó állami konstrukcióban nem támogatott lakáscél.

9. Igénybe vehető-e a csok új lakóház felépítésére ugyanazon a telken, amelyen másik épületre már vettek igénybe csokot?

Igen, de csak akkor, ha a három- vagy többgyermekesek 10 millió forintos támogatását igénylik és megfelelnek az ahhoz szükséges feltételeknek.

10. Mi számít tetőtér-beépítésnek a csok-jogosultságnál?

Ez tulajdonképpen egy bővítés, amennyiben a tetőszerkezet nem kerül elbontásra. Így ez a lakás hasznos alapterületének legalább egy teljes lakószobával (amely legalább 12,01 négyzetméter) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. A bővítési munkálatok a kérelem benyújtásának időpontját követően kezdődhetnek el, és a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik, és a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye (lakcímkártyával igazoltan), hontalan esetében szálláshelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a csokra jogosult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük