Hírek

Használt lakást vennél? Ennyibe kerül a felújítás 2016-ban

Az elmúlt két évben fokozatosan felpörgött a lakáspiac Magyarországon, és ma már jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, főleg az új lakásoknál, ami erősen felfelé nyomja az árakat.

Az elmúlt két évben fokozatosan felpörgött a lakáspiac Magyarországon, és ma már jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, főleg az új lakásoknál, ami erősen felfelé nyomja az árakat.

Ezerrel pörög a hazai lakáspiac, viszont új ingatlanból kevés épül, így a használt lakások piacán bőségesebb a kínálat. A lakásvásárlók örökös dilemmája, hogy teljesen új lakást vegyenek vagy érdemesebb felújítani egy használtat. Megnéztük, hogy mennyibe kerül ma egy lakás felújítása, és hogy milyen irányba dönti el ezt a kérdést a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK).

A lakásvásárlók nem szeretnek felújítani

A felújítandó lakások előnye, hogy rengeteg van belőlük, így bőséges a kínálat, és olcsóbbak, mint az újak, ráadásul a vásárló a saját igényei szerint alakíthatja át. A legtöbben mégsem akarnak bajlódni a lakás rendbetételével, nem szívesen szánnak rá időt, energiát és pénzt: csak egy egyszerű festés, vagy még anélkül költöznének be megvásárolt otthonukba.

A keresési statisztikák alapján a lakásvásárlók messze elkerülik a felújítandó ingatlanokat, ennek a kategóriának a részesedése mindössze 3,9 százalékos.

A legnépszerűbbnek az újszerű és újépítésű ingatlanok számítanak, melyek részesedése több mint 20-20 százalékos, és szintén sokan keresik még a felújított ingatlanokat.

Az újépítési ingatlanokra a piac nagyon ki van éhezve, hiszen arányuk annak ellenére ilyen magas, hogy kevés új lakás épül.

Főleg a belvárosra és a lakóterepekre férne rá a felújítás

A 2015-ös év végi adatok szerint mintegy 910 ezer lakóingatlan van most Budapesten, amelyeknek az egynegyede – 227 500 darab – nagyobb felújításra szorul. A legtöbb felújítási elmaradás a belvárosi lerobbant társasházaknál és a lakótelepi paneleknél jelentkezik, a társasházak feléhez Budapesten az utóbbi 50 évben komolyabb felújítási gondolattal nem nyúlt hozzá senki. Fontos lenne a felújítások ösztönzése, ezért javasolta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a bejelentés-, vagy engedély köteles lakóingatlanoknál áfa-visszaigénylés lehetőségét a felújítási költségvetésben szereplő áfa 33 százalékáig, maximum 3 millió forint értékben.

Nemcsak nyűgbe kerül, hanem sok millióba

Az új lakások iránti nagyfokú érdeklődésnek is köszönhető, hogy egyre nagyobb az árkülönbség egy felújítandó ésegy felújított, minden más szempontból azonos ingatlan között: esetenként több száz ezer forintos is lehet. Vannak olyan budapesti kerületek (II. és a XII.), ahol több mint 300 ezer forinttal drágább egy új lakás négyzetmétere egy használtnál, míg a legkisebb különbségek a kevésbé népszerű kerületekben (XXIII. és X.) vannak, itt 110 ezer forint és 140 ezer forint az árkülönbség.

A használt lakások értékesítésénél kisebb-nagyobb felújításra az esetek 90 százalékában szükség van. A felújítás négyzetméter ára Budapesten 80 – 140 ezer forint a lakás műszaki elavultsága és a felújítási igény függvényében

 – mondta el Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) igazgatója a Pénzcentrumnak.

Ez alapján egy kisebb, 30 négyzetméteres lakás esetében 2 millió forinttól kezdve egészen 4 millió forintig rúghat a felújítás teljes költsége.

Egy 60 négyzetméteres lakásnál – ami a legkeresettebb lakásméretek közé tartozik a piacon – legjobb esetben is legalább 4,8 millió forint a felújítási költség.

A felújítandó lakás vásárlásával és felújításával kapcsolatban tehát fontos a költségek előzetes felmérése, és csak úgy éri meg, ha jól kalkulálunk.

Mi a helyzet a CSOK-osokkal?

Az egyéni igények és a vásárlási cél is meghatározzák, hogy a használt vagy az új lakás vásárlása a jobb döntés, most pedig az állami támogatások térnyerése is segíthet a döntésben.

A CSOK esetében az új lakások után járó maximális 10 millió forint elsőre sokkal vonzóbbnak tűnik, mint a használt lakásra – 3 gyerek esetén – igénybe vehető 2,2 millió, érdemes azonban utánaszámolni,

 hogy egy új lakás megvásárlása mennyivel kerül többe, mint egy azonos méretű használt lakásé.

A Portfolio szerint egy öttagú családnál a CSOK igénybevételéhez szükséges minimális alapterület 60 négyzetméter, a harmonikus élethez azonban legalább 80 négyzetméterre van szükség. Egy ekkora lakásnál, a drágább budapesti kerületekben 25-38 millió forinttal kell többet fizetnie annak, aki használt helyett új lakásba költözne, a közepes árszintű kerületekben – mint a VIII., IX., XIV. kerület – 14 – 19 millió forinttal kerül többe az említett méretű új lakás.

Érdekel, hol találsz eladó lakásokat a legjobb áron ?

Idén május 6-8. között újra megrendezésre kerül a Portfolio lakosságnak szóló ingatlanpiaci rendezvénye, a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár. Itt a helyed, ha új vagy használt lakást akarsz venni saját vagy befektetési célra, lakást akarsz eladni, lakást bérelnél vagy bérbe adnál, hitel felvételén gondolkozol, felújítanál, modernizálnál, bővítenél, komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretnél kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről. A Millenáris B épületében megrendezésre kerülő három napos rendezvényre a belépés ingyenes! Bővebb információ az esemény honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük