Hírek

403 ezer kukát oszt szét a főváros

Március végén elindul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, amely idővel a mostani szigeteket váltja fel. Nagyjából 403 ezer új tartály kerül a háztartásokhoz. A teljes rendszer kialakítása másfél-két évig tart.

Jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, a szigetek tisztán tartása azonban napi probléma. Az ezt felváltó rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat – mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján.

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekben műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják. Nagyjából 403 ezer új tartály kerül a háztartásokhoz, a családi házak 120, a társasházak 240 literes gyűjtőket kapnak. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel. A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.

http://www.origo.hu/itthon/20130306-403-ezer-kukat-oszt-szet-budapest-az-uj-szelektiv-hulladekgyujtesi.html

György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként hozta, hogy Bécsben tíz lakosból nyolc elkötelezett a szelektív gyűjtés mellett, és heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. Szerinte nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben. A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva hatvan új kukásautót is beszereznek, s mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát.

A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz. György István szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte, az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük