Hírek

Milyen ingatlanokat lehet eladni mostanában?

Az elmúlt évben a családi házukat értékesítők voltak a legkiszolgáltatottabbak, ugyanis a forgalom csupán 7,5 százalékában cseréltek ilyen ingatlanok gazdát, a túlkínálat miatt sokszor csak erős alkukkal – állítják a Duna House elemzői.

 Továbbra is mérsékelt az ingatlanforgalom, egyelőre felfüggesztették a tavalyi némi élénkülést okozó Kombinált Mikrohitel Programot is. A tavaly indult és azóta több ponton is egyre megengedőbb állami kamattámogatásos hitelezés azonban adhat némi reményt, de nem mindegy mit és mennyiért kínálunk – olvasható a DH legújabb elemzésében.
Fővárosi családi házakból az ingatlanközvetítő a 17. kerületben adott el legtöbbet, itt  az egyik legalacsonyabb, 165 ezer forint körüli a négyzetméterár. Az átlagméret 100 négyzetméter volt, szemben a második helyen álló 22. kerülettel, ahol már átlagosan 133 négyzetméteres ingatlanokra költöttek, négyzetméterenként 200 ezer forint fölött. Hasonló a fajlagos ár a 15. kerületben, de itt a kisebb, 90 négyzetméter alatti ingatlanokat keresték.
A fővárosban minden negyedik eladott lakás panel volt,  a két legforgalmasabb kerületnek a  3. és a 14. kerület bizonyult, amelyek együttvéve kitették a teljes panelpiac egyharmadát. Átlagáraik is hasonlóan alakultak, mindkét kerületben 170 ezer forint körül vették a négyzetmétereket. Harmadik helyen a 4. kerület végzett, minden eladott 10. panel itt talált új gazdára, 165 ezer forint körüli négyzetméteráron. A negyedik legforgalmasabb kerület – a 11. – egyben az egyik legdrágább a maga 201 ezer forintos fajlagos árával.
Budapesten téglaépítésű lakásból adtak el a legtöbbet, a toplista élén a 13., 14., és 7. kerületek állnak, de nem sokkal maradnak le a  11., 8., vagy a 9. kerületek sem. A keresett méret hasonló – 50-54 négyzetméter -, az átlag négyzetméterárakban viszont jelentős a  különbség.
Míg a 13. kerületben 285 ezer, a 7.-ben már csak 226 ezer, a 14.-ben a kettő között, 255 ezer forint volt egy négyzetméter ára. A legforgalmasabb régiók közül a legdrágábbnak a 11. bizonyult, ahol a téglalakásokat közel 320 ezer forintért vásárolták. A vizsgált időszakban minden 10. tégla lakás ebből a kerületből cserélt gazdát. Az elemzők idén hasonló forgalomra és árakra számítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük