Hírek

Az airbnb mint új ősellenség

Az ingatlanpiac legújabb jelensége a sokat emlegetett airbnb, ami igazán megosztó a napi sajtóban is. Egyesek a meggazdagodást, mások a napi szállás olcsóságát, sokan pedig a konkurenciát látják benne.

Mi is az igazi helyzet?

 

Az airbnb nem más, mint a saját lakás vagy szoba, esetleg csak ágy kiadása, mely a szálloda és az albérlet köztes megoldása. Egyszerű a  menete, csupán annyi a teendő, hogy az airbnb hivatalos oldalára fel kell tenni a  hirdetést és máris özönlenek az érdeklődők. Külföldiek, átutazók, azok, akik csak pár napig szeretnének a városban tartózkodni, vagy azok, akiknek már nem maradt albérlet és valahol meg szeretnék húzni magukat pár napig. A lehetőség sokkal családiasabb, kényelmesebb megoldás, mint a szállodák, olcsóbban juthatunk olyan ellátáshoz, amit otthon kapunk meg. Természetesen nem a masszázsra kell gondolnunk, sokkal inkább az alkalmazkodásra, pl. nem kötelező reggel 10-ig elhagyni a szállást.

Elsősorban az aktív, utazni vágyó fiatalokat célozza meg ez a kezdeményezés, akik inkább az interneten keresnek már szállást spontán, épp az aktuális helyzettől függően, mint hogy egyszerűen egy utazási irodával lefoglaltassák a programokat, az ellátást és a kvártélyt.

 

Kinek jó ez?   

Több szempontból kell mérlegelni ezt a trendet. Az egyik az, amit már régóta szeretnének a fiatalok, hogy olyan helyen tudjanak pihenni, ami nem a hófehér, steril szállodák hangulatát és a kötöttséget sugallja.

Sokan a nagyvárosokba úgy érkeznek, hogy nem biztos az érkezési időpont és nem engedhetik meg maguknak a legolcsóbb panziókat sem. A legkényelmesebb megoldás tehát, hogy egyszerűen egy térkép segítségével megnézik a környékbeli lehetőségeket, majd a legkedvezőbbet kiválasztva egy vagy akár pár napig is megszállnak. Közben ismerősöket szereznek a városban a szállásadó személyében, belecsöppenhetnek a valódi városi életbe, beleláthatnak a színfalak mögé.

 

Kinek a problémája ez?

Az ingatlanpiac egyik szeme sír, a másik nevet. Befektetési lehetőségként egyre többen kifejezetten szálláshely kiadási céllal vásárolnak ingatlant. Főleg a nyári időszak kedvez az ide özönlő turisták miatt a piacnak. Sokan azonban azok közül, akik eddig évek óta az albérletkiadásból éltek, hirtelen kedvet kaptak a nagyobb hozamot kínáló új lázhoz, vagyis az airbnb adta lehetőséghez. Sokan emiatt nem találnak albérletet sem, hiszen az árak nem havi díjként, hanem napi díjban lettek meghatározva. Így akár duplája is lehet egy havi költség a lakhatásnak.

 

Mikor borul a bili?

Ha nem vagyunk kellően leleményesek és mondjuk hivatalosan panziót, szálláshelyet, szállodát üzemeltetünk, akkor nem kell meglepődnünk, ha visszaesik a forgalmunk. Külföldön jóval erősebb a trend, ott jóval ismertebb már ez a lehetőség, de hazánkban is egyre felkapottabb, várhatóan itthon is egyre többen ismerik és használják majd ezt az alternatívát.

 

Kényszerhelyzet alakul ki a piacon ugyanúgy, mint a taxisok és az Uber között. Ez egy új versenyhelyzet, amiben nincsenek egyforma feltételek, így nem kérdés, hogy kik járnak jobban. Viszont az is előfordulhat, hogy a kieső forgalom miatt a hotelek, motelek árat emelnek, így még nagyobb lesz a különbség a hivatalos bérlemények és az airbnb között.

A kérdés csupán annyi, hogy mikor lesz elege sokaknak ebből, mikor fog elfogyni a lelkesedés a pénzzel együtt. Mikor lesz valaki leleményes, aki az airbonb alá tesz? Vagy mikor kezdenek teljesen rászállni a hatóságok az adózás alól kibújó mikro üzleteknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük